onsdag 30. juni 2010

Med eller uten blits


Har ikke gitt meg helt med Finnmarkbildene enda... Dette er svømmesniper fra Vadsøya tidligere i juni. Svømmesniper er søte og alltid populære fotomotiv. Dette er relativt standard portrettbilder som trolig ikke tilfører de fleste av dere noe nytt, så jeg tenkte jeg skulle vise (den eventuelle) nytten av utfyllingsblits, dvs blitslys som ekstralys, ikke hovedlys. Dette har fordelen at det lyser opp ellers mørke partier på fuglen samt at det kan gi et pent blink i øyet. Ulempen er at det kan fort se unaturlig ut hvis man har for mye av det, så det er ikke alle som liker det like godt. Tør du gjette hvilke av disse hvor det er brukt blits og ikke??



(ja riktig, de to nederste er med og den øverst er uten)

onsdag 23. juni 2010

Fjelljo - fjellets matador


Fjelljoen er en meget flott fugl som ikke er så veldig vanlig her i sør-norge. I Finnmark er den imidlertid lettere å få øye på og særlig i gode gnagerår. Fjelljoen lever nemlig av gnagere og ikke tyveri slik som den litt større slektningen tyvjo.


I Varanger finner du Fjelljo bare et par hundre meter fra sjøen, dette i motsetning til lenger sør hvor du må langt opp på fjellet for å finne de.


Midnattssol er ikke å forakte hvis man er fotointeressert!


Denne fuglen ble heftig plaget av en tyvjo og måtte manøvrere som en stolt matador for å komme unna stupene. Bildet avslører hvorfor, den har nemlig rester av blod rundt munnen og dermed trolig nettopp hatt et riktig herremåltid som tyvjoen kunne tenkt seg å hatt en bit av!


To viktige forskjeller i drakten mellom fjelljo og tyvjo er at fjelljo har lengre midtre stjertfjær samt at skillet mellom svart og lyst i ansiktet er svært tydelig mens det er mer diffust hos tyvjo.

fredag 18. juni 2010

Varanger hotspots: Ekkerøy


Ekkerøy er godt kjent blant mange fuglefolk og fotografer. Dette er vel egentlig en halvøy med et stort og flott fuglefjell bestående for det meste av krykkje. Det er også flere flotte strender her med gode muligheter for blant annet vadere. På mange måter er Ekkerøy starten på de beste områdene i Varanger og således et flott sted å ha som base når man reiser til Varanger. Firmaet Din Tur har overnatting også her til utleie.


Det ble i år kun et meget kort besøk for min del, slik at det ble ikke noe omfattende fotomateriale å ta av. Her et bilde av krykkje i farta. Krykkje kan påstås å være er en av de vakrere måkene vi har. På Ekkerøy har du så mange du måtte ønske deg!


Forbipasserende fugler på sjøen kan fotograferes døgnet rundt. Her er noen alker panorert med 1/6 sekund lukker, ISO 100, 300mm f2.8@7.1. Canon 1D mark IV selvfølgelig.


Ravn hekket i fuglefjellet og levde godt på krykkjeegg og unger.

søndag 13. juni 2010

Hornøya - et fotoparadis!


Hornøya - Norges østligste punkt rett utenfor byen Vardø i Finnmark. Her finnes et fabelaktig flott fuglefjell som er populært blant fuglekikkere, fotografer og naturelskere. På denne tiden av året vrimler det av liv der ute hvor de voksne fuglene driver en nærmest desperat kamp for å finne nok mat til sultne unger. Fotomessig gir øya utømmelige muligheter, det er viktig å ha med seg godt med minnekort!


Fuglene hekker absolutt overalt på øya. For eksempel var det et sted reir av både ærfugl og gråmåke rett ved siden av hverandre bare en meter fra stien! Alle som skal ut på Hornøya, må derfor i hekkesesongen holde seg på de oppmerkede stiene. Det er likevel mer enn nok muligheter til å få tatt de bildene du måtte ønske deg, mulighetene er uendelige, man må bare være litt kreativ og prøve forskjellige vinkler. Sittende fugler, slossende, elskende, flyvende - ja nesten hva som helst kan du finne der ute.


Jeg har lagt ut noen få bilder her, flere finnes på hjemmesiden min www.fuglebilder.no (gå under "galleries" -> "recent images")!

fredag 11. juni 2010

Din Tur Vadsø


Fotografering av brushane på sjekkern er en helt spesiell naturopplevelse og gir både bilder og minner for livet! Jeg har utallige bilder fortsatt som trenger en gjennomgang og mange av de har sikkert morsomme situasjoner som er verdt å dele med andre (håper jeg ihvertfall).


Stedet vi bodde på var en hytte i Vadsø som er til utleie via Din Tur. Den er enkelt innredet, men ligger helt ute mot vannkanten i Vadsø havn. Det er ikke uvanlig å ha stellerand og praktærfugl på 20 meters hold her på våren! Gjett om ny vårtur planlegges! :)


Her et panoramabilde av utsikten fra forveggen på hytta. Panoramabilder er noe alle kan få til med enkle grep. Still inn eksponering manuelt, slå av autofokus og ta bilder i en rett bevegelse og husk at det må overlappes ca 30% mellom hvert bilde. Denne rekken med bilder tar du så inn i Photoshop og velger "batch" eller det finnes en rekke spesialprogram som lager panoramabilder.

Husk som alltid at alle bilder på bloggen kan trykkes på for litt større størrelse. Full størrelse fremskaffes på oppfordring.

søndag 6. juni 2010

Varanger diskotek del 2


Så var det selve sjekkeseansen. Jeg vet ikke om jeg fikk helt oversikt over hvordan det nøyaktig foregikk, men det så ut til i utgangspunktet å være tre typer sjekkere: Noen holdt seg til leikplassen hele tiden, noen kom og gikk mens den siste gruppen (som gjerne hadde mye hvitt i sveisen) så ut til å følge damene da de nesten alltid kom samtidig med disse.


Når det ikke var noen damer der, så satt de for det meste og hvilte. Litt småknuffing kunne det likevel være og særlig var Don King ivrig på å yppe til bråk. Når damene kom så ble det med en gang stort leven. Flere beilere kom til og alle reiste seg og brysket seg. Så kunne alle mennene legge seg ned med brystet mot bakken som en slags angrepsposisjon før det enten braket sammen mellom gutta eller de la på sprang etter damen. Slåssingen som kom skjedde meget raskt og bestod av hopping og en slags sverdslag med nebbene.


Ikke lett å velge ut noen bilder å vise blant de hundrevis som jeg har lagret. Det blir mye kaos på en slik leik og viser derfor et bilde som forsøker å illustrere dette.


Ellers synes jeg morsomme bilder som viser spesielle situasjoner kan være vel så kult som de estetiske bildene.... Her kan Mr Golden Locks skimtes oppå ryggen til juristen. Han har i kampens hete plukket en fjær fra juristens bakende! Dama virker likevel ikke imponert og er på vei ut av bildet til høyre.


Hvorfor akkurat brushanen har oppgitt parforhold og funnet ut at en slik spektakulær polygamisk virksomhet er det rette for de, kan man jo lure på - uansett er dette noe av det kuleste showet jeg kan tenke meg på noen natur- eller menneskescene i Norge!



Er du interessert i å fotografere brushaner ved akkurat denne leiken (som er veldig fotovennlig), så ta kontakt med Din Tur ved å klikke på denne linken! Skal forøvrig prøve å få lagt ut et innlegg om ikke lenge med mine fototekniske erfaringer fra en slik leik.

torsdag 3. juni 2010

Varanger diskotek


Ny rapport fra Finnmarks hotteste sjekkested! Menn med fabelaktig flotte hårfrisyrer sloss og hopper om damene her oppe. Diskoteket er åpent hele døgnet og det er gratis inngang. En liten ulempe er at du blir nøye fotografert mens du sjekker. Her kommer noen portrettbilder av de ivrigste sjarmisene. Skal prøve å få lagt ut selve sjekkeseansen litt senere. Mens mr Golden-locks var avbildet i forrige artikkel, har vi her den mest ivrige av dem alle, nemlig Don King. Han var den soleklart flinkeste til å hoppe av sjekkerne.


Her er en annen ivrig sjekker, Black Mamba. Alltid med på en slåsskamp!

Her er Milli Vanilla, den siste av de faste diskosliterne. Disse fire var nesten alltid på diskoteket, mens alle de andre luringene som regel fulgte damene og kom kun når de var der.


Elvis hadde naturligvis den råesten hårsleiken!

Tiger Woods var ofte innom, men så ut til å slite med draget på damene desverre. Virket litt beskjeden.

Her er Don Johan, han ser kanskje ikke ut som den kjekkeste av beilerne, men det var han som fikk spredt sine såkorn denne natten (naturligvis til stor oppstandelse fra de andre!). Ellers hadde vi innom både Hertugen, Mr Wonderful og Aristokraten for å nevne noen, men de får komme senere.