torsdag 17. desember 2009

Canon vs Nikon - de viktige tingene

Det er mørkt ute og lite tid til fotografering for egen del. Da er det man har tid til å filosofere litt. Et av mine favorittemner i så måte er fotoutstyr og særlig kampen mellom Nikon og Canon. Selvfølgelig er det ikke utstyret som er det aller viktigste når man fotograferer, men litt har det å si, særlig når det gjelder fugler. Bare for å ha sagt det: begge merkene er meget gode og det er vel lite grunn til å hoppe frem og tilbake mellom merkene hver gang det kommer et nytt kamera på markedet egentlig. Men nå er det nå slik at tilhører man en leir, er det alltid litt morsomt å terge motparten litt. Dette innlegget er et slik.

Først var det oppløsning alle snakket om, deretter har det vært støy. Nå som begge merkene har sånn passe orden på dette, er det på tide å snakke om de andre viktige ting her i livet, nemlig design, teknologi og språk. Og her har storebror Canon mest å fare med: Slev om mange naturfotografer sitter i telt langt inne i skogen er design viktig i mange sammenhenger. Feks når man viser seg ute blant folk osv. Mens Nikons proffmodeller ser ut som har fått et alvorlig anfall av (kjønns-)vorter, har Canon klart å få frem rene linjer og en estetisk form på sine 1D serie. Her stikker Canon av med en klar førsteplass!
Bildet under viser et tenkt designscenario for fremtidens Nikon kamera. Selv om det ser ut som en D3 på steroider, så er faktisk dette et penere kamera enn dagens tenker jeg, så kanskje Nikons fremtid om ikke så lite oppblåst likevel ikke er så ille (he he he:)).


Litt mer seriøst er argumentet om språk i kamera. Jeg visste ikke at Nikon ikke har Norsk som språk på sine kamera: hallo!! Dette må de bare fikse på, det holder ikke: alle Nikon fotografer må samlet stå sammen i et høylydt krav for å endre på dette.
Teknologi var siste tema: jeg var på et merkelig foredrag på sist Biofotomøte her i Stavanger. Det var en proffotograf (og Nikon ambassadør) som holdt et innlegg om filming med digitale SLR kamera. Han holdt jo det reneste hallelujamøte om hvor bra D3s var når det gjelder video og dette til tross for at kamera kun har 720p og 24 bilder i sekundet. Ikke et ord ble sagt om at når det gjelder video i digitale speilreflekser, ligger Canon minst to år foran i tid (som vanlig når det gjelder teknologi) hvor de fleste nye modeller har både 720p i 50 og 60 bilder i sekundet (får da mye jevnere bilder) og 1080p i både 24, 25 og 30 bilder i sekundet. Altså 5 ganger flere systemer og flere ganger høyere oppløsning! Det blir som å selge en bil uten å fortelle at det finnes en annen modell til samme pris som har både panoramasoltak, 3 soners klima og Bang & Olufsen anlegg inkludert! En ting skal ihvertfall Nikon ha: de har fortsatt mange "halvblinde" og trofaste tilhengere (dessuten kommer D4 om to år til å ha 1080p video).
Ja ja, nå er det egentlig ikke mitt mål å få flest mulig til å velge Canon foran Nikon, konkurranse er jo viktig og dess flere andre enn deg selv som har dårlig utstyr dess bedre.. he he (men det er vel lov å provosere litt ;)

7 kommentarer:

 1. Hei Christian

  Artig innnlegg, men sikkert noen som vil føle seg støtt:-) Men det har de ingen grunn til, de kan jo bare gå over til Canon! Hilsen en svoren Canontilhenger.

  Mvh Henrik Strømstad

  SvarSlett
 2. Ja sånn skriver bare en som ikke har prøvd Nikon tilstrekkelig. Jeg har vært i begge leirene flere ganger. Har hatt mest Canon men nå er det slutt og har for alltid (tror jeg) havnet i Nikon leiren. Det er så utrolig mye enklere å bruke både teknisk og menymessig. Design er helt perfekt for meg. Uansett er det sunt med konkurranse for å få utviklingen til å gå fremover raskt nok. Nok om det. Ønsker deg ei riktig god jul :)

  SvarSlett
 3. Heisann!

  Hvis du skal provosere skikkelig, må du heller ta en MAC vs PC, variant:-) Det pleier å engasjere!

  Har ikke mye å tillføye til denne debatten, annet enn at begge produsenter lager utstyr som er så enestående bra at det skal noe til før det blir den begrensende faktor. Det er vel mer spørsmål om de som står bak kameraene...

  Det er sikkert fordeler og ulemper med begge merker, og forskjellene minner mest om nyanser for meg. For å si det på en annen måte: ingen ting hos konkurrenten er verdt prisen/tapet ved et evt bytte. Det er jo tross alt snakk om en del tung optikk som man taper en del på å selge brukt.

  Dessuten, en dag ligger canon et hestehode foran, og en dag ligger nikon et hestehode foran. Er dyrt nok å holde seg rimelig oppdatert i utviklingen på hus, om en ikke skulle begynne å bytte glass også!

  Jeg holder meg til det jeg har, prøver å lære meg å bruke det best mulig/ utnytte potensialet, og bruker heller pengene på skikkelig kvalitetsglass og f.eks en tur eller to til svalbard:-)

  ha en strålende juleferie, med masse gode motiv!

  PS: jeg setter veldig pris på å filme 24, 25 eller 30fps i 1080p :-)

  Stian

  SvarSlett
 4. ...hehehe - du fornekte dæ ikke, CTI. Et kamera e et verktøy - ikke et status-symbol. Kjøpe du en hammer, kjøpe du den som e best egna te å slå spiker med - ikke den som har det kuleste designet.

  Men arti læll:o)

  Snakkes i helga!!

  -Terje K-

  SvarSlett
 5. he he.. jeg er glad det kom litt respons på dette innlegget. Det var jo ment å provosere. Jeg er veldig enig med kommentarene, særlig at det ikke er verdt å bytte system hver gang et merke kommer med noe nytt (egentlig var det vel de jeg prøvde å harselere med når jeg tenker etter).

  og når sant skal sies så skal Nikon ha kred for å bruke hjernen når det gjelder å kompensere for sitt noe mindre forskningsbudsjett, nemlig holde seg til mindre sensorer og fokusere på fotografens behov (jeg innrømmer at Canon noen ganger har rotet seg litt bort her, akkurat som Hollywood gjorde når datateknologien på film kom for fullt på slutten av 90 tallet).

  takk for julehilsener, jeg ønsker alle fotovenner/"kolleger" en riktig fredelig jul og et strålende foto2010år! (Mine barn blir jo gradvis større, så jeg håper å komme meg mer ut jeg også :))

  (ps: høydepunktet i 2009 var uten tvil dobbeltbekkasinleik - anbefales på det varmeste!!)

  SvarSlett
 6. Hei Christian
  For dere Canonbrukere som ikke forstår engelske menyer så har D3s også norsk meny.

  Det må da være en grunn til att så mange seriøse naturfotografer er gått over til Nikon?

  Når det gjelder design så virker Canon sine siste modeller både plastaktige og feminine.
  Ser ut som om de har blitt injisert med både silikon og botox.
  Takke meg til kjønnsvorter fremfor å se ut som om det var designet av Jan Thomas.:-))

  SvarSlett
 7. he he.. skal avstå videre kommentering ang design, smaken er som baken osv.. (men oppfordrer generelt alle som legger inn innlegg på blogger å signere slik at man vet hvem man er)

  SvarSlett