onsdag 14. april 2010

Amfibie-moro!

Da jeg kom over en dam full av frosk og padder på søndag, ante jeg en sjanse til å prøve meg på disse fascinerende skapningene. I Norge finnes det bare en paddeart, nemlig Nordpadden (bufo bufo), mens det finnes fire froskearter. Denne dammen hadde trolig den vanligste froskearten i Norge, nemlig buttsnutefrosk (rana temporaria).

Å ta bilde av disse var om ikke vanskelig så i alle fall krevende. Å ligge et par timer i lett nedoverbakke med hode ned og ta bilder i horisontal retning er meget krevende på nakkemusklene. Det var også nokså vått å ligge der i vannkanten. Dessuten var de mere sky enn jeg hadde trodd hvor selv den minste bevegelse av linsen gjorde at de sank ned i dypet igjen. Det ble derfor mye bilder av padde- og froskeøyne som såvidt stakk opp fra vannkanten. Men egentlig så var jeg fornøyd med det, siden det stille vannet reflekterte så mange fine vårfarger. Farger som vel kan sies å være minst like vakker (om ikke mer) som en ruglete padderygg!

Av utstyr så hadde jeg med meg 150mm makrolinsen til Sigma, men siden det var vanskelig å komme nært nok, ble det til at jeg for det meste brukte 300mm f2.8 stilt inn på f4 med en 25mm mellomring. Kamera var Canon 1d markIV, min trofaste kompis. ISO varierte jeg mellom 1000 og 1600 (det var tidlig morgen).5 kommentarer:

 1. Hei!
  Flotte bilder av noen,etter min mening undervurderte fotomotiver.Vanskelig å velge en favoritt her,men tror likevel jeg går for V2,med de flotte fargene og de artige øynene som stikker opp+speilingen.
  Ha en fortsatt trivelig dag:)
  Mvh.Halvor

  SvarSlett
 2. Enig med Halvor her, frosk er virkelig et undervurdert motiv. Personlig så synes jeg de gjør seg kjempeflott på bilder, med sine store, ja nesten vakre øyne.

  En fin naturopplevelse du formidler her, og bildene var vært en stiv nakke:)

  mvh Knut Børge

  SvarSlett
 3. hei og takk for fine kommentarer!- helt enig i at amfibier er undervurdert som motiv. øynene er bare megastilige der de skinner i oransje. Ble litt gira på frosk ja -håper jeg får tid til å komme meg ut en dag til :)

  SvarSlett
 4. Ja frosk og padder er gøy. Fine bilder alle sammen, nr 4 er nok den jeg synes er best.

  Et lite tips: Sett opp en enkel kamuflasje i vannkanten, en vegg på en drøy kvadratmeter eller så, med kamerahull. Så trenger du ikke å sitte/ligge så stille.

  Og et tips til: Ikke vent for lenge, om du har tenkt å prøve igjen. Min erfaring er at det yrende livet i dammen bare varer noen få dager før de er spredt for alle vinder.

  SvarSlett
 5. hei!

  alltid takknemlig for tips! det ante meg at de holdt på kun kort tid.. ingen action der i går.. neste år skal det planlegges litt bedre med kamu - ble inspirert til å prøve litt mer, amfibier er jo gøy! :))

  SvarSlett