søndag 9. mai 2010

Gribb i Norge!

Finn en feil på dette bildet fra en norsk fjellvegg! Jo da, det er en gribb her - en åtselsgribb (Neophron percnopterus), Norges tredje og en skikkelig megabombe for å bruke kryssernes eget begrep. Gribben som egentlig holder seg i midtøsten og aller sørligste europa ble først sett i Tyskland, deretter i Danmark før den i en ukes tid nå har oppholdt seg i fjelltraktene i sørlige Rogaland. Men selv om den har vært her en stund, har den påført mang en krysser søvnløse netter. Den har nemlig fartet mye rundt over store områder og analogien til den berømte nåla i høystakken har vært nærliggende. Heldigvis for mange tidligere uheldige har den det siste døgnet vært helt stabil på samme sted, nemlig i Oremoen i Bjerkreim. Disse bildene er tatt derfra. Blir spennende å se hvor den farter videre på sin ferd, fortsetter den nordover eller snur den mot mer hjemlige trakter?
Et tips som fungerer bra på fugler i flukt som du prøver å følge er å slå av fokussøket når AF ikke er mulig (=himmel i fokuspunktet og ikke fuglen - de aller fleste av oss vil ikke klare å følge fuglene helt perfekt i fokuspunktet hele tiden må vite). Ved å gjøre dette vil ikke fokusen hoppe av og defokusere så mye at du ikke engang ser fuglen i søkeren. Med 7D gjør du dette med C.Fn 3-4 og setter den på 1. Bare husk å sette den tilbake på 0 når du er ferdig, hvis ikke vil du oppleve fokusproblemer som kan koste deg dyrebar tid senere når du har glemt at den er slått av (har skjedd med meg!).

8 kommentarer:

 1. Megabombe dette :-) Reiselivsnæringen er så klart glad for slike bomber.

  Terje

  SvarSlett
 2. Den er på vei nordover Terje - legg ut godt med åte, den kan meget godt havne i romsdalen og da blir det travelt på telefonen til Sylte Naturopplevelser!!

  SvarSlett
 3. Heisann! Dine bilder ble jo supre! Tenker det hjalp godt med den 800mm-en :) Vi hadde temmelig flaks med at de to prøvde å snike seg innpå den gribben når han satt i fjellet. Eller kanskje det bare er dyktighet ? :)

  Gratulerer skal du uansett ha, med noen flotte bilder!

  mvh Erlend Mjelde Hanssen

  SvarSlett
 4. Takk for det Erlend! Jeg tror ikke de to som sa de skulle opp mot fjellet hadde noen påvirkning på fuglen. De var ikke kommet halvveis engang og det var veldig lang avstand. Fuglen hadde jo sittet der hele dagen og det var forventet at den tok en ettermiddagstur for å finne litt mat :)

  SvarSlett
 5. ...tøft, Christian - tøft...

  SvarSlett
 6. Bra bilder av vakker fugl. Kjekt at den holder seg lenge saa alle som vil faar oppleve den.

  SvarSlett
 7. Kor faen e gribben? Eg ser kje noen..

  SvarSlett