søndag 23. august 2009

Ny art for Norge!

Orientbrakksvale heter den. De fleste ble glade når det kom melding om brakksvale i går lørdag 22 august. Gleden ble etterhvert desto større da det ble mer og mer som tydet på at det var den meget sjeldne østlige slektningen orientbrakksvale det dreide seg om. Dette er Norges første funn og faktisk et av veldig få i hele europa. Fuglen holder seg til vanlig i det fjerne østen og har således feilnavigert ganske kraftig.
Denne fuglen var voksen (dvs fra og med en 2 åring, såkalt 2k+) og kan være vanskelig å skille fra den mere "vanlige" brakksvalen (som ikke hekker i Norge men påtreffes bl.a. i Spania). Den vanlige brakksvalen har en hvit bakkant på vingene, orienten har det ikke. Orienten har i tillegg kortere stjert (se bildet under) og er noe mørkere i drakten, bl.a. vingene. Man må likevel studere fuglen nøye da noen av disse karakterene kan oppstå også hos vanlig brakksvale pga fjærslitasje, skade o.l. Et viktig og sikkert kjennetegn er formen på pustehullet på nebbet. Orienten har oval på begge sider, mens brakksvalens er dråpeformet. Dette ser man godt på bildet over (alle bildene kan klikkes på for større str).
Tekniske data: Canon 50D, 800mm f 7.1, ISO 320, 1/800s, +1/3 - +1 ev (obs bildene er redigert på ikke kalibrert skjerm).

4 kommentarer:

 1. Hei Christian

  Med en mulighet å en fugl så er jeg imponert over de godt dokumenterte å flotte bildene du har fått!
  Lærerik å interessant tekst til bildene.
  Godt jobbet og gratulerer så mye med ny art:-)

  Mvh Rune

  SvarSlett
 2. Imponerande Christian. Dette ana eg ikkje om deg

  SvarSlett
 3. takk til begge kommentarer. Sær og dyr hobby, men sånn er det ;)

  SvarSlett
 4. Og jeg bor fem minutters gange fra Grilstadfjæra, og var 8 mil unna denne dagen. Sukk...Men neste gang:))

  Hilsen Kathrine

  SvarSlett