torsdag 30. september 2010

Bombetid - igjen!


Det er høst igjen og tradisjonen tro tid for et par retrobilder av sjeldne norske fugler samt tanker rundt den kommende høstens forventninger om bombenedfall her på bloggen. Høsten er jo en fantastisk spennende tid for de som liker sjeldne fugler og vil avhengig av vær og tilfeldigheter kunne frembringe de lekreste godbiter. For min del hadde vært kjekt å endelig fått hanket inn den etterlengtede sibirjernspurven som jeg leter etter på søppelplassen på Utsira hvert eneste år... Uansett: det blir spennende å se hva som dukker opp i år og hvilken øy som eventuelt stikker av med gullfuglen!

En av de aller mest attraktive fuglegruppene er parulaene. Dessverre er de ekstremt sjeldne her i Nord-Europa hvor Norge har fire av bare fem funn fordelt på tre arter. Bildet over viser Norges første svarthetteparula fra Reve i Klepp kommune oktober 2006.


En typisk senhøst art som man aldri blir lei av er ørkensteinskvetten. Se etter den langs kysten, gjerne med innslag av sand (derav det logiske navnet...). Revtangen, Klepp november 2005.


Ingen høst uten gulbrynsanger! Denne arten er særlig forutsigbar på Utsira i månedsskiftet september-oktober, men vil med litt flaks også kunne påtreffes på andre egnede steder. Liten og meget aktiv, men utrolig flott å se på - min personlige favoritt!

(alle bildene kan klikkes på for større størrelse)

1 kommentar:

  1. Tack för lektionen, den upplysande texten, och såklart de fina bilderna.
    Jag var på Getterön i veckan på sv västkusten och såg Vattenrall ( vet dock inte om den är sån raritet?) Några Sävsparvar och några Gransångare som fortfarande var kvar. Pratade också med 3 glade gutter fra Nabolandet som skulle till Falsterbo o skåda fåglar.
    Må så gott!

    SvarSlett