lørdag 3. september 2011

Bleksanger - only for birders


Å påstå at en bleksanger er et fantastisk fotomotiv er det vel bare hardcore fuglekikkere som måtte mene. Fuglen er blek og uten spesielle kjennetegn for menigmann.

Men for en norsk fuglekikker er bleksanger en ettertraktet vare forbeholdt de få - frem til nå. En fugl har nemlig vært overraskende stabil i en hage på øya Kvitsøy i Rogaland. Men for de som av den grunn måtte tro den er lett å fotografere, må tro annerledes. Den er nemlig kronisk "skulky", det vil si den er svært sky og holder seg godt skjult i vegetasjonen. Den er derfor ikke bare vanskelig å fotografere, det kan være vanskelig å i det hele tatt få øye på den. En fuglekikker har for eksempel vært der to dager på rad uten å se den!

Litt mer flaks hadde jeg hvor fuglen tillot i det minste noen sekunders titt ut i fra løvverket - nok til at fotografer som stod på en viss avstand fikk tatt noen bilder. Med små fugler på lang avstand hjelper det godt med kraftig teleobjektiv, kroppfaktor på kamera og mange megapixler. Bildet over er croppet med ca halvparten av bildeflaten. Canon 1d mark IV, 800mm f5.6. 1/800s, f5.6, 800 ISO. Manuell lysmåling.


2 kommentarer:

 1. Hei Christian

  Gratulerer med både blek og ramasanger det er ikke hverdagskost for en"hardcore"fuglekikker som deg å få 2 nye arter på en dag!
  Har du noe ønske om hva den neste skal være når du runde utolige 400 arter i Norge?
  Når utgangspunktet er en skulky fugl så syns jeg du kom godt ut av det med fine bilder av bleksangeren.
  Gi meg et vink når boka er klar.

  Ha en fin kveld.

  Mvh Rune

  SvarSlett
 2. Hei Rune og takk for fint innlegg!

  Ja dette var en dag da alt stemte! Neste er som du riktig påpeker den store dagen med nr 400- har såvidt begynt å tenke ut noen arter jeg kunne tenkt meg. Det var jo opprinnelig sibirjernspurven, men den var jo så "teit" at den måtte dukke opp i myting nå i august så det må nok bli en annen. Kanskje en voksen hann hvitstrupenattergal?? eller hva med ny phylloscopus (en riktig hard Kinavariant hadde rocket!)?
  ... den som lever får se ;)

  Boka kommer om 3-4 uker - skal ta med en bunke til alle som vil ha på sira, men trolig rekker du å snappe opp et eks før den tid :) Skal si ifra.

  mvh
  CTI

  SvarSlett