mandag 23. februar 2015

Haukezoom!


Vet ikke helt hva som var mest spennende jeg, men det var sikkert fuglene!

Hva snakker jeg om? Jo i går fikk jeg endelig prøve ut Canons "nye" 200-400mm f4 zoom med innebygget 1,4x konverter (ja dette er sikkert tidenes seneste "brukertest" av dette objektivet, men det får så være!). Og testen ble utført på en en rekke godbiter fra jæren, nemlig myrhauk 3k hann, myrhauk hunnfarget (2k?) og en fjellvåk - alle på nært hold takket være en kamuflasjehytte ferdig preparert av kamobanden(!)


Det var mange spørsmål jeg hadde angående dette objektivet  - på papiret er jeg nemlig ikke spesielt ivrig på hverken zoomer eller konvertere - er den skarp (nok)? er den god på autofokus? felthåndterbar??Og for å gjøre en lang historie kort: Jo da, jeg ble imponert.  Jeg startet dagen med min faste 300mm f2.8 for å få en referanseramme, deretter ble den byttet ut til fordel for 2-400eren. Autofokusmessig var det (overraskende nok) ikke spesiell merkbar forskjell. Objektivet fikk virkelig kjøre seg på hurtige rovfugler på inn og utflukt fra utlagt åte. Bakgrunnen var tildels veldig uryddig og fuglene hadde kun unntaksvis rene fluktbaner. Jeg må si at jeg smålo litt for meg selv der jeg satt, dette var ganske så imponerende (kamera var 1DX og jeg brukte de 9 sentrale fokuspunktene).


Så var det dette med skarphet da - presterer den der? Jeg var ganske spent når jeg kom hjem og fikk bladd opp bildene den hadde vært med på å lage. Og ja, det var jammen skarpt der også! Har ikke sammenliknet direkte, men ihvertfall ikke merkbart dårligere enn de faste teleobjektivene jeg har. Som sagt: imponert!


Hvordan er den med 1,4x konverteren påslått? Med samme blender og lukketid så ble bildet litt mørkere, motivet nærmere og bokeh´n betydelig lekrere - som forventet egentlig, det eneste jeg lurte på var skarpheten og den var meget god den også! Se bildet under tatt på ca 30 meters hold (lett croppet bilde):


Hvem bør kjøpe denne? Jeg ser for meg to typer brukere: enten de som har denne som eneste telelinse - den er jo fra 200-560mm pluss at du kan til nød sette på en ekstra ekstern 1,4x med en total rekkevidde da på 784mm. Har du i tillegg en 7D mkII så får du totalt 1254mm og fortsatt fungerende autofokus. Den andre gruppen er de som har velfylt bankkonto og kan ha denne i tillegg til en 5 eller 600mm - dette ser jeg for meg som et drømmescenario, da dette objektivet fint vil være feks safariturens beste venn og også i mange andre "mellomrange"situasjoner hvor du skal ha med så lite vekt og glass som mulig. Så har du en drøy hundretusenlapp liggende så hjelper Stavanger Foto deg mer enn gjerne!(PS: sliter fortsatt med oppløsningsproblemer når jeg redigerer så bildene er i ulike oppløsning som en egentest. Noen som vet hvordan man får "normal" oppløsning i Photoshop på Macs nyeste retinaskjermer?? feks er 72ppi og 1000px bilde nærmest som et frimerke i størrelse og dermed nærmest "umulig" å redigere feks skarphet)

7 kommentarer:

 1. Jeg har med største hell brukt 2XIII converter på 400mm. åltså 800mm. Skarpheten er veldig veldig bra. Synes det fungerer bedre en 1,4 conv på 560mm. Har til nød brukt 2Xconv på 560 mm. Autofokus og kun et fokuspunkt, men til større ting på lang avstand duger det helt fint. mvh Bjørn A Bjerke

  SvarSlett
 2. Intressant läsning - och fina bilder !

  SvarSlett
 3. hei og takk for kommentarer!
  2x konverter tør jeg aldri bruke på annet enn f2,8 objektiver, men veldig interessant at du er fornøyd med å bruke det! det er nok slik at generasjon III konverterne er en god del bedre enn den forrige generasjonen som jeg er vant til å bruke!

  SvarSlett
 4. Morsomt å lese dine betraktninger på denne linsa som er min favoritt også. Jeg har ikke prøvd den med ekstra converter, men på 560mm med innbygd aktivert er den prima. Har sett filer fra Bjerke med 2X conv. på tornskate som imponerte så det er under optimale forhold greit det også.

  SvarSlett
 5. Awesome work.Just wanted to drop a comment and say I am new to your blog and really like what I am reading.Thanks for the share

  SvarSlett