mandag 25. januar 2010

Ja, det virker!

Da har jeg passert en måned med min nye kompis, Mark den fjerde. Selv om starten var god, har man som man kan bli etter å ha blitt traumatisert, vanskelig for å tilgi og trenger litt tid med tviling først... Etter "fadesen" med mark III, har tvilen om autofokusen virkelig var blitt bra igjen derfor jaget mine tanker i ukene som har gått. Men nå er all tvil blåst til side; Autofokusen virker, dermed basta! Faktisk så virker den usedvanlig bra og er kanskje hvis jeg skal tørre å våge meg å si det, ((litt hvassere enn D3...?)). Ja noen vitenskapelig test har jeg ikke gjort, men inntrykk etter prøving og forsiktig sammenlikning må man jo få lov til å blogge om...fokuseringen med Mark IV foregår både ekstremt kjapt og presist med en 300mm f2.8 linse og er en fryd å jobbe med. Jeg har aldri prøvd D3s (Nikons nyeste proffkamera), men av de kamera jeg har prøvd (inkl D3) har jeg aldri sett maken i hele mitt fotoliv.

Som et lite "bevis" på fokusens kvalitet legger jeg ved 5 bilder tatt i serie (med 10 bilder i sekundet utgjør dette et halvt sekund). Bildene er av en fjellvåk som letter fra en pinne og flyr mot meg mot åte. Det ble ikke noe 6 bilde, ikke for at fokus sviktet, men fordi fuglen stupte ned og fotografen var for treg (:)) til å få det med seg... Klikk på bildene for å se full størrelse!

6 kommentarer:

 1. Grattis med ny bestevenn ;). En flott bildeserie dette ja!!!

  Mvh Linda

  SvarSlett
 2. Jepp - ser ut som om AF henger med ja. Du får fortelle hvordan den fungerer når lyset blir svakere, det er jo så absolutt aktuelt det også! :) Grattis!

  SvarSlett
 3. Det er interessant å høre erfaringene dine med det nye huset, mark 4, jeg har også vurdert bytte til dette men vil vente å se det an litt.
  Angående den serien du viser til så greier mark 3en min den like godt, jeg hadde en lignende seanse nyligt med en Havørn på kort hold rett i mot men med en mere forstyrrende
  bakgrunn, men fokus hang på og alle bildene ble skarpe. Jeg har vært veldig fornøyd med min mark 3 og har dermed ikke hastverk med å bytte. Min erfaring så langt er at mark 3en er bedre en 7Den på følgefokus.
  Helsing Rolf Selvik

  SvarSlett
 4. hei og takk for interessante kommentarer!

  Selvik: Min erfaring med mark III er i likhet med deg at den var god på hurtighet, men jeg opplevde den i likhet med mange andre som veldig ustabil og at den raskt ble forstyrret av ujevne bakgrunner (selv med "slow" innstilling i C Fn menyen). Jeg har sittet i samme kamuflasje og tatt bilder av både fjellvåk og hønsehauk og merker god forbedring på mark IV i forhold til den mark III som jeg hadde. Andelen skarpe bilder har økt dramatisk for min del. Og særlig synes jeg at den er blitt bedre i dårlig lys (som kanskje er naturlig i og med at fokusevne henger til en viss grad sammen med støyegenskaper)

  SvarSlett
 5. Hei Christian
  Siden du nevner Nikons nyeste kamera D3s i innlegget ditt så skal du være klar over att i tillegg til lite støy ved høy ISO har dette kamera fantastiske fokusegenskaper i dårlig lys noe som er viktig for naturfotografer.

  Dine eksempelbilder ser ut til å være tatt i solskinn der fokusen fungerer uproblematisk på de fleste moderne kamera.

  Se ellers linken.:http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=34320039

  mvh

  N.Ikon

  SvarSlett
 6. Hei N.Ikon!
  Takk for innlegget! Jeg har ikke skrevet noe negativt om D3s. Dette både fordi jeg ikke har prøvd det og fordi jeg tror faktisk at det er et meget bra kamera (selv om det ikke har HD video :))

  Poenget med artikkelen var ikke å sverte Nikon (selv om det er litt morsomt å tirre de mest fanatiske Nikongutta - jeg var jo Nikonmann selv i 15 år før jeg gikk over to the dark side of the force) - poenget var å vise at mark IV ikke har samme problemer som mark III hadde.

  Når det gjelder autofokus prestasjoner i sollys så tror jeg rett og slett ikke at det er riktig at ethvert moderne kamera ville klart å følge et så raskt motiv med perfekt fokus mens det tok et bilde hvert tiendedel sekund!

  SvarSlett