tirsdag 18. oktober 2011

Flaggskipet


I dag lanserte Canon sitt nyeste EOS kamera: 1D X. Kameraet slippes til våren og er redesignet fra innsiden og ut. Canon bryter dermed med sin mark telling (=ingen mark V), trolig fordi dette nye kameraet blir 1 seriens eneste representant videre fremfor den tidligere todelingen. Dette innebærer at det desverre ikke vil komme fler 1 serie kameraer med 1,3x kroppfaktor - litt synd i grunn for oss som trenger forstørrelse.

Men med 1D X har Canon hentet frem veldig mye fra øverste hylle i godtebutikken som gjør tapet av 1,3x kamera lettere å svelge. Det er faktisk ekstremt mye snadder (her kun noen eksempler):

- 12(!) bilder per sekund, inkl i råformat (14 bilder per sekund med speilet oppe)
- nyutviklet fullformat 18 megapixel CMOS sensor (5184 x 3456 pixler)
- ISO helt opp til 204 800 (standard til 51 200) - det vil si du kan ta bilder når dine egne øyne knapt ser noe som helst
- forbedret speilmekanisme (bare 60ms blackout) og lukker som tåler minst 400 000 eksponeringer
- ekstreme elektroniske ytelser med hele tre dataprosessorer, hvorav to er de helt nye DIGIC 5+
- elektronisk første lukkergarding som trolig helt eliminerer vibrasjon fra lukkeren ved lange lukkertider eller store telelinser (CMOS sensoren selv starter eksponeringen, ikke lukkeren)
- Canon lover bildekvalitet langt over det som tidligere er sett i et EOS kamera med støy på høye ISO verdier redusert med minst to hele EV verdier. Det vil si at bildefiler på 51 200 iso er på nivå med 12 800 med mark IV. Klarer Canon å holde hva de lover gir dette ytelser på nivå med Nikons D3s eller bedre, men med 50% flere pixler! En enorm prestasjon nyttig for alle som tar bilder under dårlige lysforhold.
- en nyutviklet 100 000 pixel fargefølsom (RGB) lysmåler med egen bildeprosessor(!) som ikke bare måler lyset, men bidrar også med hjelp til autofokussystemet med å gjenkjenne ansikter og farger for bedre prestasjoner (kommer til å bli veldig interessant å lese mer om denne råskapen 1D X viser her..).
- nytt autofokussystem som skal befeste Canons ønske om å være på toppen av autofokuspallen med 61 sensorer hvorav 41 er kryssensitive og 5 helt nye punkter som skal være såkalte "super"sensitive. Håper å komme mer tilbake til dette her på bloggen og krysser fingrene for at de er så bra som lovet.

Du kan lese mer om kameraet her. Prisen? trolig opp mot 50 store lapper her til lands (USD 6800) - uff og uff....

7 kommentarer:

 1. og så plutselig forsvant all "begjær" etter nikon:-)
  men det er irriterende å vente så lenge når en først vet at den kommer:-(
  mvh anders selland

  SvarSlett
 2. he he.. ja det er sant, Canon har virkelig gått rett i strupen på D3s med denne kraftpluggen - endelig skal jeg få en stille vinter uten den konstante gnålingen om stöy og ISO :)) - faktisk kan vi nå endelig konsentrere oss om noe viktig: de fantastiske teleobjektivene Canon spyr ut for tiden.. he he he.

  Nyheten ble sluppet litt vel tidlig ja, men angivelig skyldes det en messe i New York eller noe slikt...men den som venter på noe godt...

  mvh
  Christian

  SvarSlett
 3. Christian
  Jeg som trodde at du ikke brydde deg om ISO og slike ting. :)
  Har fått boka di og har så smått begynt å jobbe meg gjennom. Må si at dere har gjort en bra jobb.
  Gratulerer.

  Kåre

  SvarSlett
 4. Hei Christian. Ja det blir jo spennende å få dette i hendene. Så får vi håpe de greier å levere i Mars. Mye spennende for oss fuglefotografer denne tida, og særlig i dårlig lys. Du som er ekspert på systemene til Canon, har du sett hvor stor bufferen er på serie med raw?? Finner ikke noe nevnt, der jeg har funnet noe om dette huset
  mvh
  Bjørn Aksel Bjerke

  SvarSlett
 5. Tusen takk Kåre!

  Björn:

  bufferkapasitet har de ikke oppgitt enda såvidt jeg kan se - kanskje fordi de ikke har gjort alt ferdig enda??

  bufferkapasitet var jo et viktig tall for oss actionfotografer för, men med de siste CF kortene (UDMA 6 - 90mb/s) så tömmes bildene så raskt at for min del med 1D mark IV er full buffer omtrent ikke et problem i det hele tatt lenger.

  mvh
  Christian T

  SvarSlett
 6. Hei igjen, jeg har mark IV og benytter de samme kortene, men synes hakkingen ved "tømming" blir litt irriterende. Fikk greie på i ettermiddag ar bufferen med raw er 50 bilder:)
  Bjørn A

  SvarSlett
 7. Snadderkamera :)
  Men en kan jo drømme :)
  mvh
  Håvard

  SvarSlett