lørdag 13. juni 2009

Dobbeltbekkasin!

Av de fire fugleartene i nord-Europa som har spillplass kan man om storfugl og orrfugl si at de er lett tilgjengelige og ekstremt mye (og godt) fotografert. Da er det mer spennende med de to siste artene, nemlig brusfugl og dobbeltbekkasin. Og da sistnevnte er den eneste som bare spiller i nattens mørkeste timer, er det denne som er den aller vanskeligste å fotografere. Ikke bare det, den er en sjelden fugl som er vanskelig å se generelt og ikke minst så har den en fabelaktig spennende lek som gjorde min natt med dobbeltbekkasinen uforglemmelig!
Fotomessig så er det litt skummelt å bare ha en natt  da de har en tendens til å spille når det er riktig så mørkt. Det kan være overskyet og de kan spille bare rundt den mørkeste timen. Du må derfor regne med 3200 ISO eller mer og kun lukkertider på 1/20-1/40 sekund! Noen ganger kan man være mer heldig å få de i den siste rest av sollys, men ikke denne natten...


Alle bildene er tatt med Canon 5D mkII. De to øverste på 3200 ISO og de to nederste på 6400 ISO. Lukkertider mellom 1/20 og 1/40 s. De to øverste er tatt med 300mm f2.8 og de to nederste med 800mm f5.6. Bildene er ucroppet. 0 EV på alle bilder (man eksp.). Det ble over 700 spennende bilder fra denne natten. Viser noen eksempler her. For mer informasjon om dobbeltbekkasinlek gå inn på www.northernbirding.com
3 kommentarer:

  1. Som man ser av bildene er det tydelig støy på 6400 ISO, mens 3200 går forbausende fint... vet nå at jeg ikke skal over 4000 ISO mer med dette kameraet...(skulle ønske jeg hadde 500mm på denne leiken)

    SvarSlett
  2. Dette virket som et særdeles utfordrene motiv, men du ser da ut til å ha lykkes relativt bra. Som du nevner forbausende bra bilder på Iso 3200. Synd ikke det nederste bilde er tatt på Iso 3200, blir i overkant mye støy der, men ellers bra.

    SvarSlett
  3. Takk for det, har lært mye av min første natt og håper å få flere netter neste år!

    SvarSlett