onsdag 7. oktober 2009

Ona fyr og 7D!

Da kom endelig 7D. Siden jeg var på Utsira, fikk jeg tilsendt per privat kurer fra Stavanger foto. Men jeg hadde ikke engang åpnet esken før bomben smalt på Ona fyr i ytre Møre og Romsdal. En hvitkronespurv, ny art for Norge, var ikke mindre enn 55mil og 8 ferger unna. To intense døgn med mye kjøring og ferger men lite søvn fulgte for 15 av oss som reiste. Bildet over viser Egil Ween betale for en av de mange fergeturene.
Fotomessig ble det ikke noe særlig av hvitkronespurven. Det pøsregnet hele oppholdet og eneste fotomulighet var i et kamuflasjetelt 5 meter unna en foringstasjon hvor den oppholdt seg. Eneste linse jeg tok med på turen (pga plassproblemer) var en 800mm og med 1,6x croppen på kamera var dette i det meste laget for en fugl bare 5 meter unna for å si det mildt!

Etter småtesting av fokussystemet til 7D må jeg si at det har vist meget lovende takter. 7D har et system for mikrofokuspunkt som ser ut til å fungere veldig bra på fugler som kryper innimellom busker og annen vegetasjon. Jeg og Morten Kersbergen testet også fokusegenskapene på fugler i flukt (måker med kontrastløs himmel) og fikk skarpe og fine bilder med den nye 9(4) hovedsone systemet, mens den hadde litt mer problemer når man brukte alle 19 sonene. 1+4 sonesystemet så også ut til å fungere meget bra.

Kameraet viser også støyegenskaper langt over det vi har sett på 50D, særlig var det forbløffende lite støy i mellomtoner og høylys. Bildet av spurven er tatt med 2000 iso (0 ev, 1/100s f5.6). Alt i alt et meget positivt førsteinntrykk av 7D og det virker som om Canon igjen har erobret tabelltoppen i entusiastsegmentet!

2 kommentarer:

  1. Skjønte det med en gang jeg leste Dagbladet, at du og Morten var på krysserferd igjen. Men hvorfor tok du ikke kontakt ? Jeg bor jo 500 meter fra fergeleiet til Aukra. Jeg fikk ikke med meg fuglearten men så er jeg ikke så krysserint heller. Men hver sin int. Personlig var jeg på nordmøre for å oppleve hjortebrunst. Ikke det at vi ikke har hjort her hjemme men vi mangler brustbrølinga. Dette fordi det er mindretall med store bukker pga feilslått forvaltning med for mye avskyting av storbukker.Ona er sammen med Male gode plasser for nye arter så du stikker vel innom med neste kryss ? Kjekt å lese at det nye kameraet svarte til forventningen. Bra for da må Nikon lage noe enda bedre neste gang.

    SvarSlett
  2. hei Terje og takk for kommentar!

    Jeg hadde tenkt å ringe deg, men vi var 4 i bilen og alle ville straks tilbake til Utsira. Dessuten tok vi fergen fra Brattvåg.. uansett: fuglen er der enda hvis du skulle ha lite å gjøre en dag :)
    Stikker gjerne innom skulle det smelle på nytt i møre!

    SvarSlett