tirsdag 7. september 2010

Min natt med nattens konge!


Gjennom Stavanger foto har jeg vært så heldig å få fotografere hubro denne sommeren. Man kan si mye fint om dagrovfugler, men jeg må si det at å oppleve hubroen på kloss hold gjennom en hel natt gjorde betydelig mer inntrykk og må vel være noe av det mest spektakulære man kan oppleve på fastlandsnorge! En helt fantastisk skapning med enorm kraft og råskap. Det er i så måte veldig trist å tenke på at norske myndigheter og forretningsmenn ser ut som de gjerne ofrer denne for å ødelegge landskapet med store vindmøller. Vi har en naturarv vi skal forvalte og gi videre til de neste generasjoner - det er IKKE greit med vindmøller i hubro- og havørnland!! Fy fy!


Fotomessig så var jeg ikke så heldig at den viste seg mens det var godt med lys. Men samtidig skal man jo huske at det er ikke naturlig med annen hubroaktivitet på dagtid enn soving - dette er en nattfugl og da er det mest naturlig å fotografere den på natten. Det ble dermed gjort en del eksperimentering med blits og variasjoner rundt denne med korte og lange lukkertider. Resulatene er jeg sånn middels fornøyd med - det krever nok mer tid, forberedelse og smarte ideer for å virkelig klare å formidle en slik opplevelse skikkelig.


Teknisk info om bildene:
1. 1/40s, f2.8, 3200 ISO, 1 ev.
2. 1/400s, f2.8, 2000 ISO, 1 ev.
3.1/500S, f2.8, 2500 ISO, 1 1/3 ev.
4. 1/125s, f2.8, 2000 ISO, 1/3 ev.
5. 1/5s, f2.8, 1600 ISO, 0 ev.
6. 1/500s, f2.8, 2500 ISO, 1 1/3 ev.
Alle bildene er tatt med Canon 1D mark IV, 580exII blits og Canons still going strong 200mm f2.8.4 kommentarer:

 1. Hej !
  Fina bilder du fått fram. Allihop är bra! Måste ha varit en häftig upplevelse att på nära håll fota denna ståtliga fågel.

  SvarSlett
 2. Wow, hubro er for meg en av de råeste og mest spektakulære fuglene som finnes !! Jeg har sett bildene til endel av de andre som har hatt anledning til å prøve seg i det samme skjulet i sommer. Problemet med blitslys er etter min mening at mye av mystikken / magien i bildene forsvinner når andelen av blitslys blir for stor i forhold til naturlig lys. Du sier at du har brukt blits.. javel, men kun som ifyll. Her synes jeg dine bilder klarer seg veldig bra !! Gratulerer.

  Tom

  SvarSlett
 3. Takk for kommentarer! Ja jeg er enig i at blits som hovedlys ser kunstig ut... prövde i störst mulig grad å bruke det som utfyllingslys ja :)

  SvarSlett
 4. Hei Christian

  Flotte hubrobilder du har fått!!!
  Det er sjelden kost å se på bloggene.
  Det er ikke mange som er så heldige å få ei natt sammen med hubroen,det må bare være en mektig opplevelse å når du og får festet opplevelsene på brikka gjennom natta så kan det ikke bli bedre.
  Skulle nok ønsket at våre kapitalister og myndigheter kunne fått opplevd ei slik natt ute. Så kunne en i det minste håpet at de og satt igjen med en stor naturopplevelse å tenkte seg mer om før de gikk for møller eller annen utbygging i områder som er egnet eller har hubro.

  Ha en fin kveld i Stockholm.

  Mvh Rune

  SvarSlett