torsdag 13. februar 2014

Nyctea scandiaca


Snøugle. Bare å si navnet får hjertet til å slå det lille ekstra. Denne store hvita ugla må vel være en av de aller råeste og flotteste fuglene som finnes på planeten. (ja les gjerne punktumet høyt).

I flere år har jeg gått og ønsket å fotografere denne fuglen og i år så gjorde jeg nettopp det. Og det til gangs. En hel uke brukte jeg og mitt søskenbarn og medforfatter Terje Kolaas på å fotografere (nesten) bare snøugle. Snøugle er jo som mange vet en høyarktisk art, men på vinterstid så har den en tendens til å trekke sørover etter mat. I "sørlige" Canada er det derfor gode muligheter (ihvertfall med guide!) til å finne snøugle på fast overvintring.

Så det gjorde vi. Via storbyen Toronto så kjørte vi til Barrie som var base for hele turen. I løpet av uken så vi minst 10 snøugler, mens hovedsakelig grunnet grunneier"problematikk" så holdt vi oss til å fotografere to av de. Her følger noen bilder. Ellers har jeg i salgsøyemed også laget et aldri så lite galleri på hjemmesiden min (link her).


Alle bildene tatt med det aldeles fabelaktige Canon 1DX. Linsene brukt er 500mm f4 versjon II og 300mm f2.8. Fokusinnstilling var på program 6 og stort sett med alle fokuspunktene aktive - den bommet nesten aldri!


All eksponering var med manuell - dette for å få det hvitt nok samt å unngå feileksponering når fuglen fløy foran mørke områder.


Lekrere fotomodell skal man lete lenge etter!


7 kommentarer:

 1. Grattis Grattis Grattis !!!
  Läckra bilder på denna sagolika fågel. Åhhh vad sugen jag blir på att resa till Canada :-))

  SvarSlett
 2. Veldig bra og noe en må ha på ønskelista for neste vinter :)
  En flott serie av en flott fugl.

  SvarSlett
 3. Nydelig serie med bare digg bilder - og galleriet gjør seg heller ikke bort! Vil bli med neste gang! ;-)

  SvarSlett
 4. Nydelig serie, fantastisk fugl, Må ha vært en stor naturopplevelse.

  SvarSlett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 6. Takk for det! Ja det var veldig kult selv om det på forhånd føles som en stor risiko å dra så langt og bruke så mye penger på bare èn art som i verste fall kunne være borte...Men det ordnet seg og er blitt en stor fan av snøugla! :)

  SvarSlett
 7. Heldiggris! Drømmeart for de fleste dette. Råbra bilder!

  SvarSlett